Με το πολιτικό σύστημα να έχει φτάσει στα όριά του και στα κόμματα της αντιπολίτευσης να έχουν γίνει άνω-κάτω, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση οργανώνουν την επόμενη φάση της αντεπίθεσης με «όπλο» τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος αμφότερων είναι το τελικό «χτύπημα» να είναι ολοκληρωτικό και στις εκλογές να είναι νικητές.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα είναι η δυνατότητα αιφνιδιασμού. Έχει, επίσης, τα «κλειδιά» και ως διαχειριστής της κρατικής εξουσίας μπορεί να παίξει το… παιχνίδι, όπως ο ίδιος επιθυμεί.

Από την άλλη, το πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι δεν έχει κυβερνητικές ευθύνες και επομένως μπορεί να εκφράζει απόψεις με μικρό πολιτικό κόστος.

Τόσο ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πειραιώς, πάντως μελετούν τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων που έχουν στα συρτάρια τους, δίχως να αποκαλύπτει ο ένας στον άλλον τα ευρήματα με βάσει τα οποία κινούνται και χαράσσουν την στρατηγική τους ενόψει των εκλογών.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων στην Πειραιώς
Σύμφωνα με τις έρευνες που διαθέτουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά συσπείρωσης. Όπως, μάλιστα, λένε στον Πρόεδρο της ΝΔ οι δημοσκόποι, είναι πολύ δύσκολο να τα αυξήσει –εκτός αν έρθουν τα πάνω κάτω.

Επίσης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων εγκρίνει την τακτική που ακολούθησε στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία κατέκρινε και καταψήφισε στη Βουλή. Παράλληλα, ο κόσμος «αγκαλιάζει» και τα ανοίγματα που κάνει προς το κέντρο, καθώς έτσι δείχνει μια διαφορετική κουλτούρα από αυτή που διέθετε το κόμμα του τα προηγούμενα χρόνια, την πιο συντηρητική, την οποία άλλωστε διαθέτουν ορισμένοι βουλευτές του ακόμη και σήμερα.

Οι συνομιλητές του προέδρου της Ν.Δ αναφέρουν ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι 26 Μαϊου θα στηθούν κάλπες και θα υπάρχει λαϊκή ετυμηγορία που θα εκφραστεί ψηφίζοντας τους εκλεκτούς του ευρωκοινβουλίου. Οι κάλπες αυτές δεν παύει να είναι όχι δημοσκόπηση αλλά πραγματικότητα και θα φανεί η λαϊκή δυσαρέσκεια του κόσμου». Ωστόσο, οι κάλπες αυτές είναι πιθανό να δείξουν και το δρόμο στον Αλέξη Τσίπρα για την νέα τακτική που θα ακολουθήσει.

Ο Πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα τον χρόνο των εκλογών και όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα αυτό θα το κάνει βάσει των δημοσκοπήσεων που έχει στα χέρια του και αναλόγως του χρόνου που θα κρίνει ότι τον συμφέρει.

Οι δημοσκοπήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι καθημερνός σύμβουλος των κινήσεων του πρωθυπουργού. Κατά περιόδους και ανάλογα τη συγκυρία, η διαφορά με τη Ν.Δ δεν είναι σταθερή. Υπάρχουν χρονικές περίοδοι που κινείται πάνω από 6,5 μονάδες ενώ όταν το κλίμα χαλαρώνει, παραδόξως, η διαφορά αυξάνεται.

Η ζυγαριά για τις εκλογές και η αναζήτηση συσπείρωσης
Αυτά “ζυγίζει” ο κύριος Τσίπρας ώστε να δει τι τον συμφέρει περισσότερο ενώ ένα συμπέρασμα που βγαίνει από τις μέχρι τώρα κινήσεις του είναι ότι θα επιχειρήσει να “βάλει” φωτιά στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα. Το εργαλείο της πόλωσης θα επιστρατευθεί και το επόμενο διάστημα πρόκειται να έρθει εκ νέου στο προσκήνιο η σκανδαλολογία. Η υπόθεση της Novartis που βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόκειται όπως λένε να φέρει στο προσκήνιο διώξεις και μέσα από αυτές αναγκαστικά θα υπάρξει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και σύγκρουση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το εργαλείο της πόλωσης θα το χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ λένε στη Ν.Δ όχι μόνο για τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και για μερίδα ΜΜΕ που κατά τη γνώμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας λειτουργούν υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν είναι τυχαία, ότι σε κάθε σχεδόν ανακοίνωση του Μαξίμου αμέσως μετά τις αναφορές στον Κυριάκο Μητσοτάκη γίνονται αναφορές και σε μερίδα του τύπου» δείχνοντας έτσι ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει τορπιλίζοντας κάθε λογική που μπορεί να συμβάλει στο ομαλό πολιτικό κλίμα.

Ο βαρύς διχασμός του εκλογικού σώματος είναι το χαρτί στο οποίο πρόκειται, όπως εκτιμούν στη Ν.Δ, να ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας για να κερδίσει πόντους στην πολυπόθητη συσπείρωση η οποία για το κόμμα του κινείται ακόμη σε χαμηλά ποσοστά και μπορεί υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις να αυξηθούν.