Τις βασικές θέσεις του ενόψει των εκλογών διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην κεντρική ομιλία του στην Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη.

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος αρχικά έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον γαλλικό λαό “που υφίσταται μια βάρβαρη επίθεση στο όνομα του τυφλού μίσους της τρομοκρατίας, είναι επιθέσεις κατά της ελεύθερης σκέψης, κατά του δημοκρατικού πολιτισμού».

Μεταξύ άλλων δήλωσε:”Το ΠΑΣΟΚ είναι ο ρυθμιστής, ο εγγυητής της εθνικής, όχι της κυβερνητικής, σταθερότητας. Δεν υπάρχει αυτοδυναμία, δεν μπορεί να υπάρξει ακυβερνησία. Θα συμβάλλει στο να κυβερνηθεί η χώρα με ασφάλεια, δεν είναι κυβερνητικός μπαλαντέρ, δεν προσχώρησε εκείνο στην πολιτική άλλων αλλά άλλοι στη δική του. Η εθνική στρατηγική του και το πλαίσιο των 6 σημείων για συνεννόηση που έχει θέσει επ’ αυτής επανειλημμένα είναι η μόνη ρεαλιστική και ασφαλής οδός για την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο και τη μετάβαση στη νέα φάση»

Επιπλέον τόνισε ότι η επικείμενη αναμέτρηση έχει βαθιά ιστορικό χαρακτήρα και σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή θα παραδώσει στις 25 Ιανουαρίου τη χώρα ακέραιη, ασφαλή, μέσα στο Ευρώ, τις τράπεζες σε πλήρη λειτουργία, τη χώρα έτοιμη να κάνει το τελευταίο βήμα στη διαπραγμάτευση και να γυρίσει στην κανονικότητα μέσα στην Ευρωζώνη, αλλά πως το τι θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου, θα το κρίνει ο λαός.

“Τέλειωσαν τα εύκολα λόγια» τόνισε ο κ Βενιζέλος και επεσήμανε ότι δεν έχουμε ως έθνος το περιθώριο να ζήσουμε καταστάσεις αβέβαιες, ερασιτεχνικές και επικίνδυνες.

Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι είμαστε πολύ μακριά από το 2009, αλλά και πολύ κοντά, γιατί οι συνθήκες στις αγορές καθιστούν τα πράγματα εύθραυστα.

Αναφορικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν αμέσως μετά τις εκλογές μίλησε για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, την έξοδο από το μνημόνιο και τη μετάβαση στη νέα σελίδα, την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επιστροφή στις αγορές, την οριστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, την αποφυγή νέων δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας, την αποκατάσταση των αδικιών, την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών “που θέλει η κοινωνία», μια ανοικτή οικονομία με ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις και απασχόληση.

Διαχωρίζοντας το ΠΑΣΟΚ τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “συγκρουόμαστε με τις πολιτικές του εκφοβισμού και των εύκολων υποσχέσεων και κρατάμε ψηλά την ευθύνη, τη χώρα, τα κεκτημένα του λαού», για να προσθέσει ότι το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την πολιτική της αλήθειας, μιας αλήθειας μετρημένης που δεν λειτουργεί εκβιαστικά ούτε λαϊκιστικά. Κάλεσε ξένους σχολιαστές, ειδήμονες και ΜΜΕ να μην κουνούν το δάκτυλο, να μην φοβίζουν και να μην πιέζουν τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα αποφασίσει κυρίαρχα με ανεξαρτησία, ενώ εκτίμησε ότι όλη αυτή η ιστορία των εξωτερικών πιέσεων λειτουργεί ως “καμπάνια υποστήριξης» του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ακόμα ότι μετά τις εκλογές η διαπραγμάτευση μπορεί με εντυπωσιακή άνεση να γίνει ευκολότερη αν υπάρχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο με συναίνεση ή να γίνει δυσκολότερη “αν πάμε με λεβεντιές και τζάμπα μαγκιές και με εσωτερική ρήξη». Αναφερόμενος στη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους, το εάν μας “κρατάνε» ή τους “κρατάμε» και το “εάν θα μπορούσαμε να εκβιάσουμε και με έξοδο από το Ευρώ», είπε ότι δεν υπάρχει νομική διαδικασία να σε βγάλουν από το Ευρώ, αλλά μπορείς να είσαι εξαθλιωμένος μέσα στο Ευρώ.

Ματαιοδοξία και καπρίτσιο Παπανδρέου

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές προς τον Γιώργο Παπανδρέου, αν και χωρίς να τον κατονομάσει, είπε ότι την τρίτη θέση τη διεκδικούν “αυτοί που δεν μας βοηθούν τώρα να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από μια ματαιοδοξία, από ένα καπρίτσιο χωρίς να καταλαβαίνει κανείς τους πολιτικούς λόγους, κόντρα στην ιστορία και τη συνείδηση της παράταξης». “Αυτή κι αν είναι», συνέχισε, “μια χαμένη ψήφος ιστορικά, όχι παραταξιακά, εθνικά, για κάποιους που θα έπρεπε να έχουν το πρώτο ενδιαφέρον να ολοκληρωθούμε την προσπάθεια και να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια».

Επίσης άσκησε κριτική και προς το Ποτάμι, λέγοντας ότι η καμπύλη που διέγραψε η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι δείγμα για την καμπύλη της “νέας ΔΗΜ.ΑΡ.», ενώ πρόσθεσε ότι συμμετέχουν σε αυτό στελέχη του νεοφιλελευθερισμού και του “μητσοτακικού νεοφιλελευθερισμού».

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε όσους ταυτίζουν το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ λόγω της συγκυβέρνησης, αναφέροντας ότι “είμαστε στη χώρα των λωτοφάγων προφανώς» και επισημαίνοντας ότι τα μεγάλα φιλολαϊκά έργα είναι του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ανέφερε ότι η πρότασή του να απαιτηθεί αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων για την έγκριση του πρώτου μνημονίου δεν έγινε δεκτή, γιατί “δυστυχώς ένας σκληρός πυρήνας εξουσίας πίστευε τότε ότι θα βγούμε από την κρίση σε έξι μήνες και πρέπει να έχουμε μόνοι μας την τιμή και το όφελος», ότι τον Ιούνιο του 2011 “παραδώσαμε την πρωθυπουργία στα πόδια του κ. Σαμαρά» και ότι “μπλέξαμε σε μια ιστορία αδιέξοδη σε σχέση με το δημοψήφισμα» που, όπως είπε, δεν μπορούσε να γίνει με ερώτημα “ναι ή όχι στο Ευρώ», κάτι που δέχτηκε και ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, όπως πρόσθεσε.

The post Βενιζέλος εναντίον Παπανδρέου: Από ένα καπρίτσιο θα χάσει το ΠΑΣΟΚ την τρίτη θέση; appeared first on ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ.