ImageHandler (1)

Κίνδυνος για την κυβέρνηση να απωλέσει την δεδηλωμένη – Η κίνηση 107 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλούν τον Αλ.Τσίπρα να συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή για να θέσουν ανοιχτά θεμα ηγεσίας -Με την ψήφιση του νομοσχεδίου ο πρωθυπουργός θα στείλει μήνυμα ότι οι διαδικασίες εξελίσσονται κανονικά ώστε να επιταχυνθεί η χρηματοδότηση-γέφυρα

Θέμα δεδηλωμένης τίθεται εκ των πραγμάτων μετά τις διαφοροποιήσεις της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, του υπουργού Παραγωγική Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και πλειάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (που ο αριθμός τους κινείται από 25 έως πάνω από 40) και έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την συμφωνία με τους δανειστές που έχει κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής.
Στην αγόρευσή της στις Επιτροπές η πρόεδρος της Βουλής μίλησε για εκβιασμό των δανειστών προς τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση: “… Είναι σαφές ότι επιδιώκεται μέσα από τον εκβιασμό που απευθύνεται στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να υλοποιηθεί μια πολιτική που ο ίδιος ο πρωθυπουργός – τον οποίο πραγματικά τιμώ αφάνταστα και θέλω να επισημάνω ότι η στάση του έχει την διάσταση της υπέρτατης ανιδιοτέλειας – δεν αποδέχεται. Όμως η Βουλή δεν πρέπει να αποδεχθεί τον εκβιασμό που απευθύνεται στην κυβέρνηση…Το νομοσχέδιο επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα τα οποία όμως θα αποκρουστούν με την καταγραφή του εκβιασμού που τα εξαιρεί από το πεδίο της επιλογής».

Σκληρός όμως ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: “…Η Τρόικα σε συνεργασία με Σόιμπλε καιροφυλακτούσε για να επιστρέψει στην Ελλάδα η καταστροφική σαφήνεια των μνημονίων…Οι ισχυροί Ευρωπαίοι απαίτησαν όρους που δεν είχαν δικαίωμα να απαιτήσουν. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μια νέα συνθήκη των Βερσαλλιών, η συμφωνία θα οδηγήσει σε συνέχιση της χρεοδουλοπαροικίας. Η συμφωνία για νέο δανεισμό δεν θα υλοποιηθεί καθώς το ΔΝΤ αρνείται να μετέχει και ο ESM αρνείται να προχωρήσει χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ».

Τις δικές του ενστάσεις αναμένεται να εκφράσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος στην χθεσινή συγκέντρωση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας ανέφερε ότι ήδη θα έπρεπε να έχουμε επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα και πρόσθεσε ότι “μπορούμε να το κάνουμε και τώρα, παίρνοντας 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος, με τα οποία θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και στο μεσοδιάστημα να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα».

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε απαράδεκτη την συμφωνία που συνομολογήθηκε με τους δανειστές που δεν αξίζει να τη χρεωθούν ένα ριζοσπαστικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και μία μαχόμενη κυβέρνηση, που υποσχέθηκε την κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έστω και στο και πέντε, έχουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα να επανατοποθετηθούν και να πάρουν πίσω τη συμφωνία, πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή. Η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση απέναντι στη συμφωνία. Το δίλημμα των πιστωτών: συνθηκολόγηση ή καταστροφή, είναι ψεύτικο και τρομοκρατικό και έχει καταρρεύσει στη λαϊκή συνείδηση.

Εν τω μεταξύ ενώ το νομοσχέδιο έχει έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να υπολογίσει τις πιθανές απώλειες στην ψηφοφορία που θα επηρεάσουν το πολιτικό και εσωκομματικό κλίμα και ενδεχομένως επιταχύνουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό και ξεκαθάρισμα στο κόμμα. Η κίνηση πάντως 107 στελεχών της Κεντρικής Επιτροπής να ζητήσουν επείγουσα συνεδρίαση του Οργάνου το οποίο αποφεύγει από την επομένη του δημοψηφίσματος να συγκαλέσει ο πρωθυπουργός δείχνουν ότι είναι αμφίβολο αν ο κ. Τσίπρας διαθέτει την πλειοψηφία.

Εκείνο όμως που επείγει για τον πρωθυπουργό είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα στείλει μήνυμα στις ξένες πρωτεύουσες ότι οι διαδικασίες εξελίσσονται κανονικά ώστε να επιταχυνθεί η χρηματοδότηση γέφυρα και να αρχίσει να εξομαλύνεται η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Οι πιθανές διαρροές ξεκινούν από όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πήραν αποστάσεις στην ψηφοφορία τα ξημερώματα του Σαββάτου. Είναι οι 17 υπουργοί και βουλευτές που ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, ψήφισαν όχι, παρόν ή απήχαν: Εκτός από τους κ.κ. Κωνσταντοπούλου, Βαρουφάκη και Λαφαζάνη είναι: Ελένη Ψαρρέα και Ιωάννα Γαιτάνη, Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή,Βασίλης Κυριακάκης, Αγλαία Κυρίτση Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος, Ιωάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας. Στις πιθανές διαρροές προστίθενται οι δεκαπέντε που υπέγραψαν κείμενο με το οποίο εξηγούσαν γιατί ψήφισαν ναι αλλά στην πραγματικότητα ήταν υπέρ του όχι: οι κ.κ. Λίτσα Αμανατίδου, ο Κώστας Δελημήτρος, ο Ζήσης Ζάννας, ο Γιάννης Ζερδελής, ο Κώστας Ήσυχος, Ηλίας Ιωαννίδης, ο Ηλίας Καματερός, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Θωμάς Κώτσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, ο Αθανάσιος Πετράκος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου Νίκος Χουντής. Σε αυτούς προστέθηκαν ήδη οι κ.κ. Νάντια Βαλαβάνη και Ιωάννης Μιχελογιαννάκης. Η κυρία Βαλαβάνη παραιτήθηκε από αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας την διαφωνία της όχι μόνο με την συμφωνία αλλά και με την συνολική στρατηγική του πρωθυπουργού ενώ δ παραιτήθηκε από την βουλευτική της έδρα.

Συνολικά οι πιθανές διαρροές στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία των μέτρων ξεκινούν από 25 και μπορεί φθάσουν ή να ξεπεράσουν τις 40 ανάλογα και με την εξέλιξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Δημήτρης Κοδέλας που προέρχεται από την ΔΕΑ με δήλωσή του ζήτησε συγγνώμη από τους ψηφοφόρους του και ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει και στην συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του. Η Ελένη Σωτηρίου πάλι δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει ούτε θα παραδώσει την έδρα της. Παρομοίως η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου έχει δηλώσει ότι και θα καταψηφίσει αλλά δεν θα προτίθεται να παραδώσει την έδρα της.