pasok708_5

H δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι ανετράπη όταν ήταν πρωθυπουργός ανεβάζει κι άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αρχηγό του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου τόνισε:”Είχα ανατραπεί από τις επιστολές των βουλευτών του κόμματος, όπως και του υπουργού Οικονομικών (Ευάγγελος Βενιζέλος), ο οποίος έβγαλε επιστολή χωρίς τη συναίνεσή μου. Και ο Σαμαράς άλλαξε στάση». Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε στον κ. Παπανδρέου αμφισβητώντας ευθέως την αξιοπιστία των ισχυρισμών του Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, παραθέτει μια σειρά δηλώσεων, αλλά και τη λίστα των βουλευτών που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ από το 2010 μέχρι το 2012.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

Δήλωση Κώστα Σκανδαλίδη (18 Ιανουαρίου 2015) σύμφωνα με την οποία:

Ο Κώστας Σκανδαλίδης ερωτηθείς από δημοσιογράφο, επιβεβαίωσε ότι τον Νοέμβριο του 2011 έγινε πρόταση ανάληψης της Πρωθυπουργίας προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου.

Σχετικό απόσπασμα της εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο(στις 3 Νοεμβρίου 2011), μετά την επιστροφή από τις Κάννες. Ο κ. Παπανδρέου ανακοινώνει την πρωτοβουλία του για κυβερνητική συνεργασία με ΝΔ και ΛΑΟΣ και συμφωνεί με τη δήλωση που είχε κάνει νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας ο τότε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών για τη μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα τη θέση της χώρας μέσα στη ζώνη του ευρώ .

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Βεβαίως, δεν θα μπορούσαμε ποτέ εμείς να βάλουμε ως θέμα – το είπε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος νωρίτερα – το θέμα της θέσης μας στο ευρώ. Είναι αυτονόητο το θέμα της συμμετοχής μας στο ευρώ – νομίζω ότι θα ήταν μάλλον αστείο. Όμως, εάν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, το θέμα του ευρώ εκ των πραγμάτων είναι επί τάπητος. Εμείς, θα βάζαμε ως ερώτημα ακριβώς τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ένα ευεργετικό πακέτο, με πολλά θετικά και, βεβαίως, με τις υποχρεώσεις που το συνοδεύουν.
……………………………………..

Επιστολή Ν. Παπανδρέου στον Χρήστο Ράπτη

3. Σχετικό απόσπασμα από την επιστολή του Νίκου Παπανδρέου στον Χρ. Ράπτη στις 31 Δεκεμβρίου 2011 με την οποία παραδέχεται την οικιοθελή αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία σημειώνοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου είχε προτείνει στον Αντ. Σαμαρά να παραιτηθεί και τον Ιούνιο του 2011.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι ο πρώτος και μοναδικός πρωθυπουργός από τότε που θυμάμαι έφυγε οικειοθελώς από την πρωθυπουργία. Παραιτήθηκε. Και το είχε προτείνει (να παραιτηθεί) και τον Ιούνιο αλλά για λόγους κακιάς διαχείρισης από πλευρά ΣΑΜΑΡΑ χάλασε – η θριαμβολογία της ΝΔ μόλις το πρότεινε ότι “αν είμαι ΕΓΩ το πρόβλημα, φεύγω” ακολούθησε με το “Ο Φαήλος έδιωξε τον Παπανδρέου” και έτσι χάλασε η πρόταση. Ουδεμία σχέση είχε με “οικογενειακές” παρεμβάσεις. Αυτά είναι του χαλιμά. Άρα προσφέρθηκε να παραιτηθεί αλλά ο μεγάλος διαπραγματευτής της δεξιάς Σαμαράς (αλήθεια, μπορείτε να μου πείτε μια επιτυχία του στα 30 χρόνια πολιτικής του ζωής;) δεν ήξερε πως να το χειριστεί.

Σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΔΗΣΟ Γ. Πεταλωτή στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, στο οποίο παραδέχεται ότι:
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ (16 Ιανουαρίου 2015): “Μπροστά στην ανάγκη να βρεθεί λύση συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με όλους τους πιθανούς υποψηφίους».

Τη λίστα των βουλευτών της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που διαγράφτηκαν και ανεξαρτητοποιηθήκαν μεταξύ Μαΐου 2010 και Φεβρουαρίου 2012, επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου:

Γιάννης Δημαράς
Σοφία Σακοράφα
Βασίλης Οικονόμου
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Λούκα Κατσέλη
Μιλένα Αποστολάκη
Σπύρος Κουβέλης
Άννα Βαγενά
Λούκα Κατσέλη
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Βάσω Παπανδρέου
Λάμπρος Μίχος
Μαρία Κυριακοπούλου
Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος
Βασίλης Τόγιας
Γεώργιος Κασσάρας
Χάρης Καστανίδης
Κυριακή Τεκτονίδου
Χρήστος Κατσούρας
Γιάννης Μιχελογιαννάκης
Θεόδωρος Παραστατίδης
Αλέξανδρος Αθανασιάδης
Γεώργιος Παπαμανώλης
Οδυσσέας Βουδούρης
Μάντατζη Τσετίν
Ηλίας Θεοδωρίδης
Γιάννης Αμοιρίδης
Χρήστος Μαγκούφης
Γιώργος Λιάνης

Πηγή: Η απάντηση του Βενιζέλου στον Παπανδρέου: “Να ποιοι σε έριξαν» | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/187383/i-apantisi-toy-venizeloy-ston-papandreoy-na-poioi-se-erixan#ixzz3PFZqnuSJ