Η κυβέρνηση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα πέτυχε πολλά σε επίπεδο οικονομίας. Πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι η αναγκαία και ικανή προϋπόθεση να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα. Το ένα κομμάτι του success story έχει επιτευχθεί. Θα μπορούσε να ολοκληρωθεί και τα πράγματα να ήταν πολύ καλύτερα, εάν η κυβέρνηση είχε αφεθεί να προχωρήσει σε πολιτικές χωρίς την ασφυκτική ομηρία, την πίεση και τους «εκβιασμούς» της τρόικας.

Οι δανειστές μας, δυστυχώς, πολλές φορές μέσω των απεσταλμένων τους προσπαθούν να επιβάλουν μέτρα τα οποία είναι μονομερή, εισπρακτικού χαρακτήρα και δεν καταλαβαίνουν ότι τα όσα πετύχαμε με κόπους και θυσίες οι ίδιοι τα ναρκοθετούν. Η καθυστέρηση του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις τράπεζες και κατ’ επέκταση στην οικονομία, είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Πρέπει όλοι, και κυρίως οι δανειστές μας, να καταλάβουμε ότι πρέπει να περάσουμε επιτέλους στην εφαρμογή πολιτικών που μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και ταιριάζουν στη χώρα μας.

Από την κρίση και τον τρόπο με τον οποίο τη διαχειριστήκαμε έχουμε μάθει πολλά. Πρέπει να επιλέξουμε σε ποιους τομείς θα επενδύσουμε τα επόμενα χρόνια, να αναπτύξουμε στρατηγική ανάπτυξης και να εγκαταλείψουμε τομείς που όσο και να επενδύσουμε σε αυτούς δεν θα αποκτήσουμε ποτέ συγκριτικό πλεονέκτημα. Μπορούμε να επενδύσουμε σε υπηρεσίες με πρώτο τον τουρισμό, πρέπει να επενδύσουμε στην κατοικία και στην οικοδομή, μπορούμε να επενδύσουμε στην Παιδεία.

Για να πετύχει, όμως, αυτό το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που «πνίγει τις επενδύσεις». Το πρόβλημα δεν είναι το κόστος εργασίας, το οποίο πολλές φορές αδίκως βάζουμε στο τραπέζι των συζητήσεων. Το πρόβλημα είναι αλλού. Πρέπει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ με το να εφαρμόζουμε νόμους με αναδρομική ισχύ. Με την αναδρομικότητα των νόμων δεν πρόκειται ποτέ να ορθοποδήσουμε. Δύσκολα κανείς επενδύει σε μια χώρα που οι κανόνες του οικονομικού «παιχνιδιού» αλλάζουν διαρκώς και μάλιστα αναδρομικά.

Ο τρόπος λειτουργίας του ίδιου του κράτους και της πολιτείας και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ο τρόπος με τον οποίο θα αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας, το πώς θα εκσυγχρονιστούμε, το εθνικό σχέδιο για ανάπτυξη είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολούν για την επόμενη μέρα. Για ανθρώπους που βλέπουν μπροστά. Και η επόμενη μέρα είναι σήμερα!

Του Άρη Σπηλιωτόπουλου