«Εμείς μπορούμε να φέρουμε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια στην Αττική, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και θα το κάνουμε», λέει ο άνθρωπος που αναδείχθηκε ευρωβουλευτής της χρονιάς το 2013 – Ο Γιώργος Κουμουτσάκος εξηγεί ποιο είναι το σχέδιό του για την Αττική

«H πρόοδος σε έργα είναι μηδενική στην Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Γιάννης Σγουρός είναι υπόλογος για παραλείψεις και πελατειακές διαχειριστικές πρακτικές», δηλώνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Λέει ότι ο ανθυποψήφιός του «στερείται θάρρους και σθένους να παραδεχθεί την ιστορία του και την ταυτότητά του» και του καταλογίζει ότι «πρώτιστο μέλημα της πολιτικής του είναι να δημιουργήσει σύστημα πελατειακών σχέσεων». Αναφέρει ακόμη ότι «σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για την ποιότητα της καθημερινότητάς μας» και προσθέτει ότι το δικό του τετράπτυχο είναι «Δουλειές – Ανάπτυξη – Διαφάνεια – Αλληλεγγύη», ενώ τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.

– Ο προεκλογικός αγώνας είναι δύσκολος; 
Κάθε αγώνας είναι δύσκολος, διαφορετικά δεν θα ήταν αγώνας. Στην Περιφέρεια Αττικής καλούμαι να δώσω μια μάχη δύο μετώπων. Από τη μία, ένα κατεστημένο σύστημα εξυπηρετήσεων με όλα τα χαρακτηριστικά του πελατειακού κρατισμού της δεκαετίας του ’80. Από την άλλη, ένας οπορτουνιστικός κομματισμός, ο οποίος μόνο προσχηματικά ενδιαφέρεται για τα προβλήματα της Αττικής, ενώ ο πραγματικός στόχος είναι να προκαλέσει προϋποθέσεις πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας εκμεταλλευόμενος τις δυσκολίες και τα προβλήματα της κρίσης. Συνεχίζει να επιμένει στο διχαστικό και παρωχημένο «μνημονιακός – αντιμνημονιακός», με μηδενιστική λογική μιζέριας. Είναι ένας διμέτωπος αγώνας απέναντι στον παλαιοκομματικό «μαυρογυαλουρισμό» και στον ιδεοληπτικό κομματικό φανατισμό. Τελικά, όμως, το νέο, το άφθαρτο και το δημιουργικό που εμείς εκφράζουμε θα επικρατήσει.

– Ποιο είναι, κατά την άποψή σας, το διακύβευμα αυτών των περιφερειακών εκλογών; 
Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για την ποιότητα της καθημερινότητάς μας. Η Αττική χτυπήθηκε σκληρά από την κρίση και τις διαχειριστικές πρακτικές του παρελθόντος. Ο πολίτης βιώνει μια σκληρή, μίζερη πραγματικότητα και βλέπει παντού αδιέξοδα, προβλήματα και κακοδιαχείριση. Δεν βλέπει όμως σχέδιο. Εμείς μπορούμε να φέρουμε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια στην Αττική, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο και θα το κάνουμε. Η Αττική έχει δικαίωμα να αποκτήσει οντότητα, σύγχρονη ταυτότητα και την αίγλη που έχει χάσει. Αυτό είναι το διακύβευμα και ο στρατηγικός στόχος. Θυμίζω εδώ ότι το τετράπτυχο που συνοψίζει το όραμα και το πρόγραμμά μας είναι: Δουλειές – Ανάπτυξη – Διαφάνεια – Αλληλεγγύη.

– Ενώ είστε ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. θεωρείτε τον κ. Γιάννη Σγουρό «συστημικό περιφερειάρχη»; 
Εγώ δεν αρνούμαι ότι με στηρίζει η Ν.Δ., όπως δεν έχω αρνηθεί ότι είμαι ένας κεντροδεξιός πολιτικός – οπωσδήποτε όμως μη συστημικός. Δεν είμαι φορέας της αντίληψης ότι πρώτιστο μέλημα της πολιτικής είναι να δημιουργήσεις σύστημα πελατειακών σχέσεων. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με τον ανθυποψήφιό μου κ. Σγουρό, ο οποίος επιπλέον μας ζητά να υποστούμε συνολική απώλεια μνήμης. Να ξεχάσουμε ότι ήταν κομματικό στέλεχος πρώτης γραμμής, πλήρως ενσωματωμένο στην κομματική νομενκλατούρα του ΠΑΣΟΚ. Το αν είναι ΠΑΣΟΚ δεν με απασχολεί, εκείνο που με απασχολεί όμως, όπως και όλους τους πολίτες, είναι ότι κάποιος που διεκδικεί δημόσιο σημαντικό αξίωμα στερείται θάρρους και σθένους να παραδεχθεί την ιστορία του και την ταυτότητά του.

– Γιατί να εμπιστευτεί εσάς ο κόσμος;  
Εχουμε περάσει στην Ευρώπη των περιφερειών, όπου η ευρωπαϊκή εμπειρία, η τεχνογνωσία και οι νέοι σύγχρονοι τρόποι δράσης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Διαθέτω την ευρωπαϊκή εμπειρία και τη γνώση των μηχανισμών των Βρυξελλών από την κατά γενική ομολογία επιτυχημένη πορεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο. Σας θυμίζω ότι το 2013 εκλέχθηκα από τους συναδέλφους μου ευρωβουλευτής της χρονιάς στον τομέα των Μεταφορών.

– Πού εστιάζετε την κριτική σας στον νυν περιφερειάρχη;
Ειλικρινά σας λέω ότι ο κ. Σγουρός είναι υπόλογος για τόσες παραλείψεις και πελατειακές διαχειριστικές πρακτικές που δυσκολεύεται κάποιος να επιλέξει από πού να αρχίσει. Να σας θυμίσω το έγγραφο-κόλαφο για τη διοίκηση Σγουρού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το τεράστιο ζήτημα κακοδιαχείρισης 8 εκατ. ευρώ για το Πεδίον του Αρεως. Να σας θυμίσω ότι στο τέλος της θητείας του η πρόοδος σε έργα είναι μηδενική και η Αθήνα εξακολουθεί να πνίγεται όταν βρέχει, να πάσχει στο αποχετευτικό και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Την ίδια ώρα εκείνος πανηγυρίζει για δήθεν πλεόνασμα που στην ουσία είναι πλεόνασμα απραξίας. Παράλληλα έχει προχωρήσει σε υπερδεσμεύσεις έργων στο νέο ΕΣΠΑ υποθηκεύοντας το μέλλον της Περιφέρειας για έργα που δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν λόγω χρονικών ορίων.

– Στην Περιφέρεια υπάρχουν αρκετές υποδομές και δημόσια περιουσία που προορίζεται για ιδιωτικοποίηση από την κυβέρνηση. Συμφωνείτε;
Πιστεύω στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην επιχειρηματικότητα. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει ένας πολύ σκληρός πυρήνας κοινωνικής προσφοράς όπως αυτή που προσφέρει η ΕΥΔΑΠ, και αυτός πρέπει να μείνει κάτω από την ομπρέλα της Πολιτείας. Γενικότερα όμως η Περιφέρεια αρκείται σε γνωμοδοτικό ρόλο και στο πλαίσιο αυτό θα μεριμνούμε ώστε η Αττική να απολαμβάνει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

– Αν εκλεγείτε, ποια είναι τα τρία πρώτα προβλήματα στα οποία θα επικεντρώσετε την προσοχή σας;
Η Αττική έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να χρειάζονται κοινωνική στήριξη. Πρώτο μας μέλημα, όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, είναι η στέγαση των αστέγων. Επίσης, έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός πολυχώρου κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου θα στεγάζονται δωρεάν οι οργανώσεις που το χρειάζονται μετά από πρόσκληση και υπογραφή συμφώνου συνεργασίας. Τέλος, θα ιδρύσουμε έναν χώρο επώασης νέας επιχειρηματικότητας όπου οι νέοι θα αποκτούν την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να υλοποιούν τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες τους.

πηγή: protothema.gr