Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αναλύει στη Realnews τους στόχους του για την επόμενη ημέρα.

Eτοιμος να δώσει μάχη για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου δηλώνει o υποψήφιος για τη θέση του περιφερειάρχη, Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αναλύει στη Realnews τους στόχους τις προτεραιότητες και το όραμά του, με αιχμή την ανάπτυξη των έργων υποδομής και το προσφυγικό.

Ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας ως “ανεξάρτητος τεχνοκράτης υποψήφιος». Ποιο είναι τα προβλήματα Που θα σας σχολήσουν κατά προτεραιότητα;

Χαρακτηρίζουμε τον συνδυασμό μας «Αλμα Προόδου στο Βόρειο Αιγαίο» ως ανεξάρτητο, διότι συμμετέχουν σε αυτόν πολίτες προερχόμενοι από διάφορους ιδεολογικούς χώρους καταξιωμένοι στον επαγγελματικό τους τομέα. Ως καθηγητής Λιμενικών Εργων και Ακτομηχανικής του ΕΜΠ και Ιδρυτής του μεγάλου Εργαστηρίου Λιμενικών Εργων, ως πρώην πρύτανης του μεγάλου αυτού Ιδρύματος ως πολιτικός μηχανικός με τεράστια πείρα στη μελέτη μεγάλων αναπτυξιακών έργων, θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα να χαρακτηρίζομαι τεχνοκράτης. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναδείχθηκε την τελευταία πενταετία από τους ουραγούς στην απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ την κατασκευή αναπτυξιακών έργων και αυτό ενώ είναι η δεύτερη πτωχότερη Περιφέρεια της χώρας. Είναι, συνεπώς, κύρια προτεραιότητά εφόσον εκλεγούμε, η έργων υποδομής. Η Περιφέρεια συγκοινωνεί με τη λοιπή Χώρα και το εξωτερικό μέσω των λιμένων και των αεροδρομίων της. Το  οδικό δίκτυό της είναι ανεπαρκέστατο, τι η σημερινή περιφερειακή Αρχή προτίμη σε την πολιτική «άσφαλτος επί ασφάλτου» με φανταχτερές διαγραμμίσεις. Πέραν όμως προτεραιότητά θα είναι η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικής και κτηνοτροφικής στην οποία υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες. Ο τουρισμός, πρακτικά ανύπαρκτος σε πολλές νήσους έχει αναπτυξιακό με την Ιδιαίτερη φύση των νήσων και τον πολιτισμικό πλούτο τους. Αμεση, όμως προτεραιότητά μας θα η αποκατάσταση της αυτονομίας των τριών πρώην νομών της Περιφέρειας η οποίο κατελύθη τα τελευταία έτη και η απόδοση σε αυτούς των οικονομικών πόu αναλογούν.

Η υποψηφώτητά επισήμως δεν στηρίζεται από κάποιο κόμμα. Ωστόσο, στελέχη Κομμάτων στηρίζουν.

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι πέραν κομματικών εναγκαλισμών. Ολα τα κόμματα είναι ευπρόσδεκτα στη στήριξή μας χωρίς «καπελώματα». Δηλώσαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε εποικοδομητικό διάλογο με όλους. Οντως συζητάμε κοι έχουμε τη στήριξη πολλών επώνυμων στελεχών, τα οποία προσέφεραν και προσφέρουν πολλά στην κοινωνία μας. Μας τιμα η συνεργασία τους.

Εχετε σχεδιάσει τη στρατηγική σας την αντιμετώπιση του προσφυγικού;

Δύο θα είναι οι πυλώνες της πολιτικής μας. Η δραστική μείωση του αριθμού των νέων εισερχομένων με λαθραίο τρόπο στη χώρα μας θα είναι προτεραιότητά μας, με καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας. Επίσης η ομογενοποίηση της αναλογίας των προσφύγων ως προς τον γηγενή πληθυσμό. Στη Σάμο η αναλογία είναι 1 προς 8, στη Λέσβο 1 προς 14. Ομως στο σύνολο της Χώρας η αναλογία αυτή είναι 1 προς 200. Η ανεπάρκεια της περιφερειακής Αρχής αλλά και η κακή κεντρική πολιτική έφεραν συσσώρευση στις νήσους μας.

 O προσφυγικός καταυλισμός της Μόριας χαρακητρίζεται ως ντροπή της Ευρώπης. Υπάρχουν περιθώρια να γίνουν οι συνθήκες καλύτερες;

Αποτελεί όνειδος για όλους μας o καταυλισμός της Μόριας. Οι Αρχές μέχρι σήμερα δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα και πολλές φορές συναίνεσαν στην κατάσταση αυτή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι βελτίωσης με πρώτο την απομάκρυνση του καταυλισμού από τον οικισμό. Εως ότου ολοκληρωθεί η απμάκρυνση, η Περιφέρεια οφείλει να κάνει βελτιώσεις υγειονομικού και κτιριολογικού, χαρακτήρα. Και Κυρίως να να έχει παθητικό ρόλο.

Πείτε με λίγες λέξεις για ποιους λόγους πρέπει να  σας ψηφίσουν;

Εχουμε την τύχη οι νήσοι μαςνα έχουν προικιστεί με εξαιρετική φύση, με ιστορία καταπληκτική, με εργατικούς και φιλοπρόοδους κατοίκους. Τα μηνύματά μας είναι συγκράτηση των πληθυσμών στις νήσους και κυρίως των νέων, εκπαιδευση υψηλού επιπέδου, σκληρή εργασία από όλους υψηλό φρόνημα. Θέλουμε τεχνοκρατική ανάπτυξη συνδυασμένη με το πολιτισμικό υπόβαθρό μας και τη φύση μας.