Στον προεκλογικό πυρετό των ευρωεκλογών και λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφίων από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, το «Π» συνάντησε τον επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, αμέσως μετά την επιστροφή του από το Δουβλίνο, όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Από την επόμενη ημέρα κιόλας, ημέρα της παραίτησής σας από τη θέση του Γ.Γ. της ΝΔ, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την υποψηφιότητά σας στις ερχόμενες ευρωεκλογές. Μάλιστα, ακούστηκε έντονα το σενάριο να τεθείτε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Τι ακριβώς συνέβη και δεν ίσχυσε αυτό;

Ο πρωθυπουργός με τίμησε, ορίζοντάς με επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ. Με την ιδιότητα αυτή μετέχω σε όλες τις συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έχουν γίνει στις Βρυξέλλες και στη Βιέννη για την οργάνωση των ευρωεκλογών. Οπως γνωρίζετε, αυτή την βδομάδα συνόδευσα τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στο Δουβλίνο, όπου μετείχαν δέκα πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών για την εκλογή του επικεφαλής των ευρωπαϊκών εκλογών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επίσης, με συνεργάτες από τη ΝΔ και συναδέλφους βουλευτές ξεκινήσαμε περιοδείες σε όλους τους νομούς της χώρας και στις έδρες των περιφερειών.

Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως… Υπήρξαν πιέσεις ή παρεμβάσεις ώστε να μην είστε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου;

Θα σας απαντήσω ευθέως και ξεκάθαρα. Όπως και στις εθνικές εκλογές, που και εκεί υπάρχει σταυρός προτίμησης, όλοι οι υποψήφιοι είναι ίσοι και μάλιστα αναγράφονται με αλφαβητική σειρά στο ψηφοδέλτιο. Η επιλογή ευρωβουλευτών με σταυροδοσία, που εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μια γνήσια δημοκρατική διαδικασία, κατά την οποία τον πρώτο λόγο έχουν οι πολίτες και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας, τον πρώτο λόγο έχουν οι Ελληνες πολίτες.

Επειδή τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλά όσον αφορά την πρωθυπουργική απόφαση για να διεξαχθούν οι επικείμενες ευρωεκλογές με σταυρό προτίμησης, θα ήθελα να ρωτήσω αν είστε διατεθειμένος να παραδώσετε τη βουλευτική σας έδρα.

Οπως πολύ σωστά είπατε, με απόφαση του πρωθυπουργού, ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών άλλαξε και θα γίνεται σε ενιαία περιφέρεια σε ολόκληρη την Ελλάδα και με σταυρό προτίμησης. Για εμένα προσωπικά δεν αλλάζει τίποτα, συνεχίζω τη δουλειά που μου έχει ανατεθεί με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Η κατάρτιση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος θα επιλέξει τα πρόσωπα, τον τρόπο και τον χρόνο της ανακοίνωσης των υποψηφίων του κόμματός μας. Εχουμε πολλούς και άξιους υποψήφιους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές. Ολοι οι καλοί χωράνε.

Ως επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, ποιο είναι το μήνυμα που έχετε εισπράξει μέχρι σήμερα από το εξωτερικό και τι προσδοκά η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Σε κάθε περίπτωση, η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση της ζωής των λαών της Ευρώπης για πολλές δεκαετίες. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο της ιστορίας της. Εχει να αποφασίσει μεταξύ της συνέχειάς της ως Ενωσης ισότιμων εταίρων με αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους και της συρρίκνωσής της σε μια οικονομική ζώνη με κεντρικό πυρήνα τις τέσσερις οικονομικά ισχυρές χώρες και δορυφόρους τις υπόλοιπες 28.

Επιπλέον, στο νέο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή της Ελλάδας όχι απολογούμενης, αλλά κάνοντας προτάσεις και θέτοντας ερωτήσεις στους ισχυρούς της ΕΕ για τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειες του ευρωπαϊκού εγχειρήματος που εμπόδισαν την αποτελεσματική αντιμετώπιση οικονομικής κρίσης από το 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο καιρό ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για να εντάξει στο ευρωψηφοδέλτιο μη πολιτικά πρόσωπα και, μάλιστα, σε εκλόγιμες θέσεις. Πώς ερμηνεύετε μια τέτοια κίνηση;

Δεν υπάρχουν πλέον υψηλές ή χαμηλές θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο. Τα ονόματα των υποψηφίων θα τεθούν αλφαβητικά, όπως και στις βουλευτικές εκλογές. Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα εκπροσωπούνται όλες οι κοινωνικές ομάδες και όλες οι περιφέρειες της χώρας.

Τόσο η κυρία Μαριέττα Γιαννάκου όσο και η κυρία Ρόδη Κράτσα έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να διεκδικήσουν ξανά μια θέση στην Ευρωβουλή. Πώς εκτιμάτε και τις δύο αυτές περιπτώσεις;

Κοιτάξτε, κατ’ αρχάς, πρόκειται για δύο σπουδαίες κυρίες της πολιτικής με πολύ σημαντικές επιτυχίες στην Ευρώπη. Εχουν επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο στο Ευρωκοινοβούλιο μέχρι σήμερα. Το έργο τους αυτό θα κριθεί και πιστεύω ότι θα κριθεί θετικά από τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει και τον τελικό λόγο.

Πόσες έδρες εκτιμάτε ότι πρέπει να κερδίσει η ΝΔ ώστε να θεωρηθεί επιτυχία για την παράταξη; Κάτω από ποιο εκλογικό ποσοστό θεωρείτε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην παράταξη και ενδεχομένως και στον πρόεδρο, Αντώνη Σαμαρά;

Να ξεκαθαρίσω ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές. Βεβαίως, έχουν πολιτική σημασία. Στέλνουν σαφή πολιτικά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδίδει σε αυτές τις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Βάζουν τον πήχη πολύ ψηλά. Να προσέξουν, διότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ να περάσει από κάτω… Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωεκλογές δεν είναι βουλευτικές εκλογές που αναδεικνύουν κυβέρνηση. Και μετά τις εκλογές πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς και η Βουλή θα έχει την ίδια σύνθεση. Σκοπός της ΝΔ είναι να έρθει πρώτο κόμμα και στις ευρωεκλογές.

Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση με σταυρό σε μια ενιαία περιφέρεια δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι;

Η επικοινωνία με όλους τους Ελληνες πολίτες σε όλη την επικράτεια είναι ένα ζήτημα που απαιτεί την παρουσία των υποψηφίων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πόλεων και περιφερειών.
Αυτό που πρέπει να θεσμοθετηθεί είναι ο περιορισμός των εκλογικών δαπανών των κομμάτων και των υποψήφιων βουλευτών για τις ευρωεκλογές. Ηδη, με συνεργάτες στη ΝΔ έχουμε ετοιμάσει πρόταση νόμου για τη «διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές», που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.