Σε συνέχεια των εντεινόμενων και από πολλές πλευρές συγκλινουσών πληροφοριών για σχέδια επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως Τεμένους από την 29η Μαΐου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ως συμβολή προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό:

«Οι εντεινόμενες και από πολλές πλευρές συγκλίνουσες πληροφορίες για σχέδια επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τεμένους, από τις 29 Μαΐου, προκαλούν την ευαισθησία ολόκληρου του Πολιτισμένου Κόσμου. Αντιδράσεις έχουν προκληθεί και στην ίδια την Τουρκία, όπου ακούγονται ήδη ισχυρές φωνές σωφροσύνης. Πρόκειται, άλλωστε, για μείζονος σημασίας ζήτημα, που δεν αφορά μόνο στον Ελληνισμό και τη Χριστιανοσύνη, αλλά στην Παγκόσμια Κοινότητα.

Η Αγία Σοφία, επίσημα ενταγμένη από την Ουνέσκο στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από το 1985, ανήκει σ’ ολόκληρη την Ανθρωπότητα. Για την προστασία της οφείλουν να κινητοποιηθούν η Ουνέσκο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μουσείων, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, άνθρωποι του Πολιτισμού σ’ ολόκληρο τον Κόσμο.

Από την πλευρά μας θεωρώ αναγκαίο όλοι οι δημοκρατικοί υποψήφιοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να απευθυνθούμε στο Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και να ζητήσουμε την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια ενέργεια.

Το συντονισμό είναι ανάγκη να αναλάβουν οι σημερινοί Περιφερειάρχες προς τους οποίους προτείνω σχέδιο επιστολής το οποίο, μετά από σχετική συνεννόηση, να προσυπογράψουμε όλοι οι δημοκρατικοί υποψήφιοι για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας».

H επιστολή του κ. Κουμουτσάκου προς τον Δήμαρχο της Κωνσταντινουπολης:

«Κύριε Δήμαρχε,
Εντεινόμενες πληροφορίες, που ελπίζουμε να διαψευστούν, αναφέρονται σε σχέδια επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τεμένους από τις 29 Μαΐου. Όπως καλά γνωρίζετε το ζήτημα, αφορά ολόκληρη την Παγκόσμια Κοινότητα, καθώς η Αγία Σοφία, από το 1985, είναι επίσημα ενταγμένη από την Ουνέσκο στα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ανήκει σ’ ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Πιστεύουμε ότι έχετε κάθε λόγο να ανταποκριθείτε στην ευαισθησία του Πολιτισμένου Κόσμου, να κρατήσετε το ζήτημα μακριά από εφήμερες σκοπιμότητες και να εξαντλήσετε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε παρόμοια κίνηση. Ο σεβασμός, άλλωστε, προς τα Μνημεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και ολόκληρης της Τουρκίας