varouf

Μίλησε στο συνέδριο του Economist για μετάθεση στο “απώτερο μέλλον» των ομολόγων που λήγουν Ιούλιο – Αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση – Δεν υπογράφω συμφωνία που δεν θα “βγαίνει» – Δεν θα υπάρξει αλλαγή στο ΦΠΑ πριν το τέλος του καλοκαιριού

Αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση δήλωσε το πρωί της Πέμπτης από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Γιάνης Βαρουφάκης εξηγώντας ότι αυτή είναι η απάντηση στο “γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς».

“Συμφωνούμε στην ανάγκη διοικητικής μεταρρυθμίσης γιατί το κράτος είναι public enemy νο1 για επιχειρηματίες και ότι η αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει. Αφού συμφωνούμε σε αυτά γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Όσον αφορά το στόχο της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι “η συμφωνία που θα πετύχουμε τώρα να είναι διέξοδο» προσθέτοντας ότι την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μόνο για τη δόση δεν τη θέλει κανείς, ούτε οι δανειστές.

Εξηγώντας, δε, σε ποια συμφωνία δεν βάζει την υπογραφή του είπε ότι “θα αρνηθώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα πακέτο που από πλευράς μακροδυναμικής δεν είναι συνεπές. Αν το κάνω θα είμαι άλλος ένας υπουργός που θα υπογράψει ένα πρόγραμμα που μαθηματικά δεν βγαίνει. Δυστυχώς από την άλλη πλευρά υπάρχει κατανόηση γι’ αυτό αλλά υπάρχουν και πολιτικοί περιορισμοί. Όταν σου λένε σε κλειστούς διαδρόμους πως θα το περάσω αυτό στα κοινοβούλιά μου, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα».

“Χρειάζεται αυστηρότητα. Η λιτότητα δεν ειναι λιτός βιος. Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτη τη λέξη» συμπλήρωσε.

Ως παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι κανονικά θα έπρεπε να είχαμε στόχο 20% πρωτογενές πλεόνασμα για να πληρώνουμε χρέος και να μειωθεί λέγοντας ότι “αυτό ειναι παγίδα λιτότητας».

Μιλώντας για τους στόχους της κυβέρνησης είπε ότι “θα ειμαστε ρεαλιστικοί στους στόχους που θα πάρουμε και στις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε, επίσης, ότι πρεπει να υπάρχει ενα συνεπές δημοσιονομικό πλαίσιο τονίζοντας ότι “δεν θα μπούμε σε πρωτογενή ελλείμματα».

Τόνισε, ακόμα, ότι πρεπει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, οχι υπό τη μορφή ξεπουλήματος καθώς, όπως είπε, το κράτος πρέπει να κρατά ενα ποσοστό.

Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν από αυτά καθώς, όπως εξήγησε, αν δεν γίνει αυτό οι τράπεζες δεν θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κανουν. “Προφανώς θα κάνουνε κάτι γι’ αυτό, το έχω συζητήσει με τους εταίρους και πρέπει να είναι και αυτό μέρος της διαπραγμάτευσης» μιλώντας για την ίδρυση ενός φορέα για τα μη εξυπηρετούμενα δανεια.

Όπως εξήγησε το ελληνικό χρέος δεν είναι πλέον βιώσιμο και πρέπει να ξανασχεδιαστεί.Τόνισε δε ότι το κούρεμα ομολόγων είναι “κόκκινο πανί» και δεν το εξετάζουμε.

Αναφερόμενος στα ελληνικά ομόλογα που έχουν διακρατηθεί από την ΕΚΤ, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι μέσα στον ερχόμενο Ιούλιο – Αύγουστο το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί από τους θεσμούς 6,7 δισ. ευρώ για να πληρωθούν “ακούρευτα» ομόλογα της ΕΚΤ τα οποία λήγουν την περίοδο εκείνη.

Το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ φτάνει τα 27 δισ. ευρώ και η αποπληρωμή τους – που ξεκινάει σταδιακά από τον Ιούλιο – θα πρέπει να μεταφερθεί στο απώτερο μέλλον, σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.

Επανέλαβε ότι το κούρεμα αυτών των ομολόγων αποκλείεται, εξήγησε όμως ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση για την αποπληρωμή τους ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (το οποίο όπως τόνισε σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε να εμποδίζει χώρες που έχουν προβλήματα όπως η Ελλάδα).

Εξάλλου, ανέφερε ότι καμία αλλαγή δεν θα γίνει πριν από το τέλος του καλοκαιριού στον ΦΠΑ και δεσμεύθηκε ότι οι όποιες αλλαγές θα είναι αντιυφεσιακές.

Σε ερώτηση για το πόσες συμφωνίες θα έχουμε, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι το Φεβρουάριο είχαμε συμφωνήσει για δυο συμφωνίες αποδίδοντας την καθηυστέρηση “όχι στη δική μας κωλυσιεργία». “Θέλαμε να υπογράψουμε το Μάρτιο αλλά δεν ειναι κατάλληλος χρόνος τώρα να πούμε γιατί» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικότητα χωρίς να υπάρχει εσωτερική υποτίμηση ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι “ποτέ δεν είχαμε οποιαδήποτε απομάκρυνση κράτους απο προηγμένη νομισματική ενωση. Εύχομαι να είχαμε τη δραχμή και να μην είχαμε μπει στη στη νομισματική ένωση, αλλά αφού μπήκαμε δεν βγαίνεις χωρις να υπάρξει μια καταστροφή». “Αυτό που χρειαζόμαστε είναι αντί της Ευρωζώνης η Ελλάδα να δημιουργήσει μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα επενδύει και θα αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία».