Ο πρώην δήμαρχος εναντίον των πρώην συνεργατών του! Κάπως έτσι θα μπορούσε –εν μέρει και συνοπτικά– να περιγραφεί η εκλογική μάχη στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας. Και αυτό γιατί στην πόλη των δυτικών προαστίων της Αττικής επανήλθε διεκδικώντας μια νέα θητεία ο πρώην και επί τέσσερις θητείες (1995-2010) δήμαρχος Λάμπρος Μίχος, κατεβαίνοντας απέναντι στον νυν δήμαρχο Γιώργο Καπλάνη, τον οποίο είχε επιλέξει ο ίδιος στο παρελθόν ως διάδοχό του.

Παράλληλα, ακόμη δύο υποψήφιοι δήμαρχοι, οι Θεόδωρος Βασιλάκος και Μιχάλης Γιάγκας, αποτέλεσαν στελέχη διοικήσεων Μίχου!

Θα συμμετάσχουν δηλαδή στις επικείμενες εκλογές τέσσερις υποψήφιοι προερχόμενοι όχι μόνον από τον ίδιο πολιτικό χώρο, αλλά και από την ίδια δημοτική παράταξη.

Πάντως, ο επί δεκαπενταετία δήμαρχος –και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ– κ. Μίχος, με το «καλημέρα» επιτέθηκε στον κ. Καπλάνη. «Μας διέψευσε και μας απογοήτευσε», είπε ανακοινώνοντας προ μηνών επισήμως την υποψηφιότητά του.

Ιδια άποψη για τον σημερινό δήμαρχο φαίνεται πως έχουν ανεξαρτητοποιημένοι σύμβουλοί, που έχουν ανακοινώσει τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα Μίχου. Ανάμεσά τους και η υποψήφια δήμαρχος το 2014 Αλεξάνδρα Φέγγη. Από την άλλη, την υποψηφιότητα Καπλάνη στηρίζουν –και θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιό του– μέλη της παράταξης που είχε στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014.

Να σημειωθεί ότι και ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, Γ. Γεωργιαννάκης, υπήρξε στο παρελθόν μέλος της πρώην παράταξης Μίχου! Στις εκλογές του Μαΐου είναι γνωστό ότι το κυβερνών κόμμα στηρίζει τον κ. Καπλάνη στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί για τρίτη διαδοχική θητεία.

Στον αντίποδα, στήριξη στον κ. Μίχο δίνει η τοπική Ν.Δ. Παράταξη προσκείμενη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατεβαίνει –για δεύτερη συνεχή φορά– στην Αγία Βαρβάρα. Ολοι οι προαναφερθέντες πάντως έχουν νεοδημοκράτες στους συνδυασμούς τους.

Μίχος και Καπλάνης θεωρούν αμφότεροι ότι είναι τα μεγάλα φαβορί. Στην πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του πρώην δημάρχου, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αισιοδοξεί για νίκη από την πρώτη Κυριακή.

Ο κ. Καπλάνης ξεκαθαρίζει ότι δεν μπαίνει στη λογική νίκης από τον πρώτο (όπως το 2010) ή τον δεύτερο γύρο (όπως το 2014), κρατά χαμηλούς τόνους, αλλά παίρνει μηνύματα ότι οι δημότες του θα τον εμπιστευτούν για ακόμη μία φορά.

Το ερώτημα όμως και για τους δύο είναι εάν και σε τι βαθμό θα τους αποσπάσουν ψήφους οι κ. Γιάγκας και Βασιλάκος, που λίγο-πολύ θα απευθυνθούν στο ίδιο ακροατήριο (αν και για τον κ. Βασιλάκο κάποιοι θεωρούν ότι δεν θα αντέξει την προεκλογική κούρσα ώς το τέλος της).

Ξεκάθαρη επιλογή για τον κόσμο του ΚΚΕ θα αποτελέσει η Ελένη Καρανάσιου, υποψήφια δήμαρχος για τρίτη φορά με τη Λαϊκή Συσπείρωση, δεύτερη σε ποσοστά παράταξη το 2010 (πέμπτη το 2014). Αναφορικά με την «Αριστερή Κίνηση» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), συνεχίζονται οι ζυμώσεις με λοιπές δυνάμεις της Αριστεράς, με τις οριστικές ανακοινώσεις να τοποθετούνται στα τέλη του μήνα.