ImageHandler (2)

“Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού δήθεν αντιεξουσιαστές» – Κανείς δεν τους εξουσιοδότησε να θεωρούν ότι έχουν την απόλυτη εξουσία της ζωής και του θανάτου, είπε ο κ. Τσίπρας

Επίθεση στις ομάδες των αντιεξουσιαστών έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής χαρακτηρίζοντάς τους ως “αυτόκλητους σωτήρες» που καπηλεύονται τους κοινωνικούς αγώνες. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και εν μέσω των καταγγελιών Πανούση για συνομιλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με καταδικασμένους τρομοκράτες ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι “ο αγώνας για αλλαγή των συσχετισμών σε Ελλάδα και Ευρώπη για αποκατάσταση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας πιάνει το νήμα του από τον αγώνα της αντιδικατατορικής περιόδου. Τις προσδοκίες εκείνες δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιους αυτόκλητους σωτήρες τις καπηλευτούν.

Απουσίαζαν από τους αγώνες και εμφανίζονται ως υπερασπιστές του λαού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού δήθεν αντιεξουσιαστές που ελέω μιας εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε κανείς θεωρούν ότι έχουν την απόλυτη εξουσία της ζωής και του θανάτου.

Αυτούς τους αγώνες δεν πρέπει να τους καπηλευτεί κανείς. Ούτε οι αυτόκλητοι σωτήρες ούτε να τους προσβάλουν οι ακροδεξιοί νοσταλγοί της χούντας της Χρυσής Αυγής».

Παράλληλα όμως με τις επισημάνσεις για τις ομάδες των αντιεξουσιαστών, εξαπέλυσε επίθεση και κατά “του κυκλώματος διαπλοκής της οικονομικής και πολιτικές εξουσίας» που όπως υποστήριξε “μαίνεται αυτή την περίοδο για να διατηρήσει τα προνόμιά του».

“Οσο κι αν προσπαθήσει το κύκλωμα διαπλοκής οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που μαίνεται αυτή την περίοδο να διατηρήσει τα προνόμια του δεν θα κερδίσει την μάχη γιατί είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστούν οι νόμοι για όλους. Να τελειώσουμε με το σύστημα εξουσίας που βγήκε εκτός έλεγχου και μας έφερε σε αυτό το σημείο. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να φέρουμε την διαφάνεια στο κράτος, στα ΜΜΕ, στην δικαιοσύνη.

Είναι αυτά τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα που καθορίζουν και τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να μιλήσει για το επώδυνο περιεχόμενο του νέου πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στην Βουλή και το οποίο απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σημείωσε ωστόσο ότι το σύνθημα του Πολυτεχνείου “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» παραμένει και σήμερα επίκαιρο στοίχημα και πως “η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το κερδίσει».

“Το πρώτο επτάμηνο (σ.σ. διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) υπήρξε σκληρός και άνισος αγώνας με δυνάμεις υπέρτερες και θέσεις υπονομευμένες» υποστήριξε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει “Όμως δόθηκε ελπίδα στο λαό για καλύτερο μέλλον. Αυτή η ελπίδα τον κινητοποίησε . Το μεγαλύτερο στοίχημα σήμερα είναι να διατηρηθεί ζωντανή η προσδοκία για μια καλύτερη ζωή. Είναι ο καταλύτης για την συνέχιση του αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί. Να αλλάξει εκ βάθρων αυτό το μοντέλο. Να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη των ανισοτήτων και του φόβου. Να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες εργαζομένων, να βγει η χώρα από καθεστώς επιτροπείας και να αποκατασταθούν οι κοινωνικές πληγές».

Αναφορικά με τα τραγικά γεγονότα στην Γαλλία είπε “Η αλληλεγγύη δεν έχει διαβατήριο ούτε χρωμα. Στην δύσκολη συγκυρία οφείλουμε να αναλογιστούμε την βαρύτητα λόγων και πράξεων. Η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών είναι ο μόνος τρόπος για την ανθρωπιστική τραγωδία που προκαλούν οι προσφυγικές ροές… Η πολιτική ήττα της Ευρώπης από τρομοκράτες θα επέλθει αν η ΕΕ προτιμήσει να γυρίσει στον συντηριτισμό των κλειστών συνόρων και φραχτών. Ήττα θα είναι η αποχώρηση από τις αξίες του ουμανισμού και η προσχώρηση στην άκρα και λαϊκιστική δεξιά».