Το Βερολίνο «δεν θεωρεί σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις εναντίον γειτόνων», τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς αξιολογεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απειλές του Ταγίπ Ερντογάν όπως, «Θα έρθουμε μια νύχτα…», ο κ. Μπούχνερ δήλωσε: «Το σημειώνουμε. Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία. Το καθιστά σαφές πάντα και το υπουργείο Εξωτερικών».

Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι: «Πιστεύω όμως και ότι δεν πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται».

Τι είχε πει ο Ερντογάν

Πριν μια εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τα περί… άφιξης στην Ελλάδα «κάποια νύχτα», αναφέροντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

«Βλέπουμε τι γίνεται στην Αλεξανδρούπολη ή σε διάφορα νησιά. Από τη στιγμή που φορέσαμε την πανοπλία μας και λαμβάνουμε τις προφυλάξεις μας, αυτά τα πράγματα δεν θα μας φοβίσουν. Έχουμε λάβει μέτρα, όλα είναι έτοιμα. Ως εκ τούτου, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Αφήστε τους να το σκεφτούν», ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Και όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Τούρκο πρόεδρο αν «υπάρχει όριο στην υπομονή μας;», ο κ. Ερντογάν απάντησε: «Δεν υπάρχει ημερομηνία για αυτό. Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ, αυτό είναι διαφορετικό. Η ημερομηνία θα καταγραφεί. Δεν δίνονται ημερομηνίες εδώ. Είναι δυνατόν να πούμε τι και πότε θα το κάνουμε;